Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Duidelijkheid voor zelfstandigen in de zorg

Na jarenlange onduidelijkheid over de positie van zelfstandigen in de thuiszorg is er sinds 23 oktober een convenant waarin die status duidelijk omschreven wordt. Er staat precies wat de voorwaarden zijn om als  zzp’er (zelfstandige zonder personeel) te werken.  

 

Zzp wordt ZOZ

Het convenant, opgesteld door ondermeer de Belastingdienst, BTN, het ministertie van VWS en het UWV gaat in per 1 januari 2009. Dan kunnen zzp’ers in de zorg Zelfstandig ondernemer Zorg worden. Daarbij moeten ze wel voldoen aan de regels en eisen die in het convenant zijn vastgelegd. Een van die regels is dat ze het keurmerk moeten krijgen volgens de voorwaarden die zijn vastgelegd door de Stichting Keurmerk ZOZ. Dit betekent dat de ZOZ’er wordt gekeurd op vlakken als vakbekwaamheid en diploma’s. Hierdoor vervalt de noodzaak voor de zorgvrager en/of de AWBZ-erkende thuiszorginstelling om de zorgverlener om een VAR Winst Uit Onderneming (WUO) te vragen en hoeven er geen loonheffingen te worden ingehouden of afgedragen.


Via bemiddelingsbureau's

Het convenant zorgt ook voor duidelijkheid voor zorgverleners, die voldoen aan het keurmerk ZOZ en via een bemiddelingsbureau bij hun cliënten komen. De Belastingdienst twijfelde vaak aan de status van zzp’er waardoor het  voor de bemiddelingsbureaus niet altijd helder was of ze voor het werk loonbelasting en premies voor de sociale verzekeringen moesten ingehouden. Door het onderschrijven van het convenant kunnen bemiddelingsbureaus ook profiteren van de fiscale voordelen, zoals een lichtere vorm van fiscaal toezicht.

 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.