Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geneesmiddelen worden verwisseld

Geneesmiddelen worden makkelijk verwisseld omdat namen en verpakkingen veel op elkaar lijken.

Apothekers pleiten daarom voor het scannen van de barcodes op pillendoosjes voordat de medicijnen worden uitgereikt of toegediend. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad (PW). 'In de databank van de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) komen veelvuldig meldingen van geneesmiddelenverwisselingen voor', schrijft het vakblad. 

Verwisselen medicijnen
Het verwisselen van medicijnen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat de namen van de medicijnen op elkaar lijken, omdat de doosjes er vrijwel hetzelfde uitzien, omdat formuleringen of toedieningsvormen door elkaar worden gehaald of omdat de sterkten worden verward.
Als voorbeelden van pillennamen die op elkaar lijken noemt PW onder andere Cytotec en Cytomel, Indapamide en Imipramine, Perfan en Perfalgan en Selokeen en Selektine.
 
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.