Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer aandacht nodig voor veneuze trombose

Er moet meer aandacht komen voor de preventie en behandeling van veneuze trombose. Dat is de oproep van prof.dr. Reitsma van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in zijn oratie die hij vrijdag 31 oktober zal uitspreken.

 
Voorlichting
Wereldwijd sterven nu nog jaarlijks twee miljoen mensen direct of indirect aan veneuze trombose, waarvan vijfduizend in Nederland. Betere voorlichting over veneuze trombose aan risicogroepen en een gecoördineerde aanpak van behandeling en onderzoek moet dit aantal drastisch terugdringen. 
 
Aanpak trombose
Veneuze trombose en longembolie zijn sluipende ziekten die plotseling optreden in ogenschijnlijk gezonde mensen. Ze treden vaker op bij patiënten die een erfelijke stollingsafwijking dragen en in een risicosituatie verkeren, zoals een lange vliegreis of een chirurgische ingreep. Betere antistolling is dan ook van groot belang, evenals een betere voorlichting aan risicogroepen. Daarnaast pleit Reitsma voor een gecoördineerde aanpak van de oorzaken, preventie en behandeling van trombose.
 
Door: redactie Nursing

Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.