Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mondzorg in verpleeghuizen is onvoldoende

In de helft van alle verpleeghuizen schiet de mondzorg tekort. Eigen tanden en kunstgebitten blijken vaak slecht te worden gereinigd, het personeel heeft onvoldoende kennis over mondhygiëne en veel instellingen hebben geen eigen tandarts.

Dat blijkt uit een rondgang langs tandartsen. Volgens voorzitter Ad van Andel van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie heeft de helft van de verpleeginstellingen geen vast contract met een tandarts. Wie in zo’n instelling woont krijgt daardoor geen adequate tandheelkundige hulp. Vaak kan een cliënt alleen bij noodgevallen bij een tandarts terecht.
 
Richtlijn
In de richtlijn 'Mondzorg voor zorgafhandeklijke cliënten in verpleeghuizen', vernieuwd in 2007, staat dat verpleeghuisartsen elke cliënt met een kunstgebit minstens één keer per jaar naar een tandarts moeten sturen.
 
Gewichtsverlies
Ook meldt de richtlijn dat verpleegkundigen en verzorgenden alert moeten zijn op problemen door een slecht gebit: gewichtsverlies bijvoorbeeld kan hierop duiden.
 

Redactie Nursing

Eén reactie

  • just me

    personeel heeft nooit geleerd hoe je het gebit van dementerende mensen moet verzorgen die dat niet willen en zich dus heftig verzetten zodat mondzorg niet mogelijk is. Idem dito met het in en uitdoen van een kunstgebit. Alleen als je mensen in een houdgreep neemt, kun je onder dwang het gebit verzorgen. En dat vind ik mensonterend. Er wordt ook wel eens een spoelmiddel voorgeschreven maar dat lukt dus ook niet. Ook nu wordt dit in de opleiding niet geleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.