Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijn voor controleren medische apparatuur

De Orde van Medisch Specialisten heeft een richtlijn opgesteld voor het onderhoud en de controle van medische apparatuur. De richtlijn is aan alle specialisten toegestuurd, zo heeft de Orde gisteren bekendgemaakt.

Medisch specialisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van veilige en goed onderhouden apparaten bij de behandeling van patiënten. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel artsen zich te weinig bemoeien met het onderhoud van de apparatuur.

Stickers
De nieuwe richtlijn geeft aan hoe artsen de kwaliteit van hun apparatuur kunnen controleren. Zo kunnen gekleurde stickers aangeven wanneer een monteur moet verschijnen voor onderhoud. Als een apparaat niet in orde is, moet de arts zorgen dat er vervanging komt. Ook hiervoor gelden vaste procedures.

Ook verpleegkundigen

Verpleegkundigen krijgen in het kader van Veiligheidsmanagementsystemen (VMS) ook te maken met meer aandacht voor het veilig werken met medische apparatuur. Het Twenteborg ziekenhuis in Almelo is hier inmiddels al mee bezig. Verpleegkundigen krijgen er onder meer training in het controleren van de veiligheid van spuitenpompen en beademingsapparatuur. Hun kennis zal jaarlijks getoetst worden.


Redactie Nursing - Joop Rosier

Of registreer je om te kunnen reageren.