Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stereotype 'sexy zuster' in film verdwijnt

De stereotype verpleegkundige komt steeds minder vaak voor in films en op tv. Verpleegkundigen worden door de jaren heen in de media steeds realistischer en positiever afgebeeld.

Dat blijkt uit groot Australisch onderzoek naar stereotypes van verpleegkundigen in films. De onderzoekers keken meer dan 36.000 films waarin verpleegkundigen voorkwamen, gemaakt tussen 1900 en 2007.
 
Sekssymbool
Verpleegkundigen in films waren rond 1900 altijd óf gehoorzame grijze muisjes die zichzelf opofferden, óf een sekssymbool. De onderzoekers ontdekten dat deze typeringen in de loop der jaren langzaam milder werden. Tegenwoordig zijn verpleegkundigen in films en op tv steeds vaker intelligente, sterke en professionele mensen.
 
Thrillers
De ommekeer van grijs muisje of sekssymbool tot zelfbewuste vakvrouw begon volgens het onderzoek in 1960. Verpleegkundigen kwamen toen steeds vaker voor in psychologische thrillers, waarin zij sinistere rollen speelden. Volgens de onderzoeker is dat het moment waarop de filmwereld inzag dat verpleegkundigen autoriteit bezitten en niet per definitie volgzaam zijn.
 
Werkelijkheid
Inmiddels klopt het beeld van verpleegkundigen in films meer met de werkelijkheid, zo concluderen de onderzoekers. Het onderzoek verschijnt in het Britse Journal of Advanced Nursing.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.