Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN: 'Zorg dat verpleegkundigen blijven'

Er moet meer gebeuren om verpleegkundigen en verzorgenden voor het vak te behouden.
V&VN: 'Zorg dat verpleegkundigen blijven'

Dat zegt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) in reactie op het nieuws dat veel ok's en ic's sluiten door een gebrek aan gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij trekken in grote getalen naar het bedrijfsleven of laten zich detacheren, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs tientallen ziekenhuizen.
 
Nieuwe instroom
Volgens de beroepsvereniging is het belangrijk om nieuwe instroom te bevorderen, maar moet er ook veel meer aandacht komen voor het behouden van het huidige personeel. Het benadrukken van loopbaanmogelijkheden en het bieden van meer scholing zijn acties waarmee verpleegkundigen en verzorgenden binnen de instelling kunnen worden gehouden.
 
Achterdeur
Jaarlijks verlaat een veel grotere groep via de achterdeur de gezondheidszorg , dan er ooit aan de voordeur binnen kunnen komen. Het ontbreken van loopbaanperspectief en mogelijkheden tot ontplooing is een van de belangrijkste vertrekredenen voor verpleegkundigen en verzorgenden, blijkt uit onderzoek .
 
Kansen
V&VN noemt de Loopbaandiagnose van het UMC Utrecht als goed voorbeeld van een initiatief om verpleegkundigen te behouden. Met de online diagnose kunnen verpleegkundigen eenvoudig ontdekken welke richting zij nog uit kunnen en welke kansen er voor hen binnen het UMC liggen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.