Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Allochtone vrouw bevalt liever in ziekenhuis

Bijna driekwart van de allochtone vrouwen heeft de voorkeur om in het ziekenhuis te bevallen. Van de Nederlandse vrouwen bevalt juist driekwart liever thuis.

 
Dit meldt TNO zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een onderzoek naar etnische verschillen in de voorkeur voor thuisbevallingen. TNO analyseerde hiervoor 1,4 miljoen bevallingen in acht jaar tijd. Onduidelijk is of onbekendheid met het Nederlandse zorgsysteem de voorkeur van allochtone vrouwen bepaalt of dat zij bewust kiezen voor een ziekenhuisbevalling.
 
Etnische verschillen
Tussen de verschillende etniciteiten bestaan grote verschillen. Bij Turken en Marokkanen heeft één op de drie zwangeren voorkeur voor thuisbevallen, bij Surinamers en Antillianen is dit ongeveer één op de vier. Uiteindelijk bevalt eenderde van de Nederlandse vrouwen thuis, ongeveer één op de acht Turkse en Marokkaanse vrouwen en ruim één op de twaalf van de Surinaamse en Antilliaanse vrouwen.
 
Onbekend met Nederlandse zorgsysteem
In het land van herkomst van allochtone vrouwen is het meestal niet gebruikelijk thuis te bevallen of is het een teken van armoede. Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat allochtonen zeer weinig kraamzorg afnemen, omdat ze niet weten wat de functie is van kraamzorg. Vermoedelijk is men niet goed op de hoogte van het Nederlandse zorgsysteem en de mogelijkheden die dat biedt. Dat een verloskundige de kennis en ervaring heeft om een bevalling zelfstandig te begeleiden is vaak onbekend. Volgens TNO is het belangrijk dat niet alleen Nederlandse, maar ook allochtone vrouwen geïnformeerd kiezen voor de plaats van bevallen.
 
Door: redactie Nursing
 

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.