Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Atrium mogelijk onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dreigt het Atrium ziekenhuis in Heerlen onder verscherpt toezicht te plaatsen als het niet snel maatregelen neemt op het gebied van patiëntveiligheid. In het Limburgse ziekenhuis stierven in het voorjaar van 2008 twee patiënten die waren gefixeerd met Zweedse banden.

De IGZ vindt dat het Atrium volstrekt tekort geschoten is in de zorg voor de twee patiënten die later overleden, heeft een woordvoerder van Atrium bevestigd. Zo zouden de Zweedse banden niet aan wettelijke eisen voldoen en was de kennis van het zorgpersoneel onvoldoende.
 
Zweedse band
Atrium bevestigt daarnaast de dood van een derde patiënt eind 2006. Ook deze was vastgebonden en stikte. Volgens de IGZ heeft het Atrium sindsdien te weinig gedaan om herhaling te voorkomen. Voordat twee patiënten, die met een zogenoemde Zweedse band waren vastgebonden, zichzelf een half jaar geleden wurgden, stelde personeel al een onveilige situatie vast. Desondanks werd toen nauwelijks ingegrepen.

Scholing
De IGZ heeft het Limburgse ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen, Brunssum en Kerkrade, tot januari de tijd gegeven om maatregelen te nemen. Naar eigen zeggen heeft het ziekenhuis al een 'groot aantal' maatregelen getroffen. 'Zo is het toezicht verhoogd op verwarde patiënten die vastgebonden moeten worden en krijgt het personeel meer scholing. Ook wordt gecontroleerd of de artsen en verpleegkundigen de scholing volgen', legt de woordvoerder uit in dagblad Trouw.
 
Onderzoek
Eerder dit jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend ook een onderzoek te hebben gestart naar de dood van de twee patiënten. Over de inhoud en conclusies van dat onderzoek is nog niets bekend. Onder verpleegkundigen is het onderwerp fixatie en fixeren een veelbesproken onderwerp.
 
Door: redactie Nursing

Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.