Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Computer legt operatie beter uit dan specialist

Een patiënt die wordt voorgelicht door een computerprogramma ter voorbereiding op een operatie heeft vaak meer kennis over de operatie dan de patiënt die wordt voorbereid door de specialist.

 

Dat concludeert plastisch chirurg in opleiding Bram Keulers, verbonden aan het Máxima Medisch Centrum, in zijn promotieonderzoek. Hij onderzocht twee groepen patiënten die een relatief eenvoudige operatie moesten ondergaan, om te kijken naar het gebruik van een computer in patiëntenvoorlichting. De ene groep werd door de arts voorgelicht over de ingreep. De andere groep kreeg via de computer uitleg met foto’s, een animatie en een ervaringsverhaal van een lotgenoot.

 

Patiëntenvoorlichting

Twee weken na de voorlichting hadden patiënten die het computerprogramma hadden doorlopen, meer onthouden van de voorlichting dan de patiënten die door de specialist werden voorgelicht. Keulers: ‘Het is dus mogelijk om een arts te vervangen door een computer als het om patiëntenvoorlichting gaat. Zo houdt de specialist tijd over voor bespreken van angsten of persoonlijke problemen, waar nu geen tijd voor is.’

 

Ziekte en prognose

Verder blijkt uit het onderzoek dat artsen vaak onderschatten wat de patiënt wil weten. De specialist benoemt oorzaak, ziekte en prognose, maar patiënten missen praktische ziekenhuisinformatie, bijvoorbeeld over parkeren.

 

Máxima Medisch Centrum

Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.