Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Helft werknemers in de zorg voelt zich ongezond

De helft van de werknemers in de gezondheidszorg voelt zich niet gezond. Bovendien hebben zij vaker psychische klachten dan medewerkers in andere branches. En: ze leven ook ongezonder.
Helft werknemers in de zorg voelt zich ongezond

Dat blijkt uit de eerste bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie die dinsdag is gepubliceerd. De cijfers gelden eveneens voor werknemers in het onderwijs.
 
Roerige tijden
Volgens de Arbo Unie voelen verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers zich vaker ongezond vanwege de 'roerige tijden' in hun bedrijfstak. 'Het zijn branches waar momenteel de klappen vallen met veel politieke en media-aandacht', aldus arbeids- en organisatiedeskundige Jan van den Hoogen van Arbo Unie.
 
Psychische klachten
Het onderzoek is gehouden onder ruim 16.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening. Daaruit blijkt dat meer dan 12 procent van de zorgwerknemers gebukt gaat onder psychische klachten. Medewerkers bij de overheid en de zakelijke dienstverlening hebben daar met 7 procent minder last van.
Wat ongezonde leefgewoonten betreft lopen de branches niet ver uiteen. Het percentage schommelt rond de 5 procent met een uitschieter in de zorgsector van 5,72 procent.

Plezier in het werk
De Arbo Unie vroeg ook naar plezier in het werk. Van de medewerkers in de zakelijke dienstverlening gaat 12 procent met tegenzin naar het werk, het hoogste percentage. De Arbo Unie is blij met het grote aantal reacties op het onlineonderzoek. De organisatie heeft daarom besloten de monitor twee keer per jaar uit te voeren.
 
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    WallSonja

    That's great that we are able to get the business loans and that opens up new opportunities.

Of registreer je om te kunnen reageren.