Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie: geen enkel ziekenhuis voldoet aan privacynormen

Het is bar gesteld met de informatiebeveiliging in ziekenhuizen. Geen enkel ziekenhuis voldoet aan de privacynormen.
Inspectie: geen enkel ziekenhuis voldoet aan privacynormen

 
Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die gezamenlijk twintig ziekenhuizen onder de loep namen.
 
Informatiebeveiliging
Het onderzoek werd vandaag gepubliceerd en bevat forse kritiek op de ziekenhuizen. Zo wordt informatiebeveiliging niet systematisch geregeld, is de verantwoordelijkheid voor de beveiliging onvoldoende ingebed in de organisatie en is de toegang tot patiëntgegevens onvoldoende afgeschermd. Het CBP en de IGZ concluderen in hun onderzoek dat in ziekenhuizen maar 'een zeer beperkt bewustzijn' is van de risico's van onvoldoende informatiebeveiliging.

Privacy patiënten
'Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg en de privacy van patiënten', stelt de Inspectie. 'De ziekenhuizen moeten een plan van aanpak opstellen waaruit blijkt hoe en op welke termijn zij wel aan de norm gaan voldoen. Als de inhoud van de plannen van aanpak daartoe aanleiding geeft, zal handhavend worden opgetreden.'
 
Medische dossiers
De slechte informatiebeveiliging in ziekenhuizen was ook al aan het licht gebracht door Omroep West. Een verslaggever van deze omroep wist probleemloos de hand te leggen op medische dossiers van zes van de acht geteste ziekenhuizen.
 
Door: redactie Nursing
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.