Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie: verbod op fixeren niet nodig

Een wettelijk verbod op het fixeren van patiënten in zorginstellingen is niet nodig. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ.
Inspectie: verbod op fixeren niet nodig

 

De mening van de IGZ is te lezen in de Volkskrant. In het landelijk dagblad stelt de Inspectie dat fixatie weliswaar moet worden 'verbannen', maar dat zorginstellingen daartoe niet worden gedwongen.


Zweedse band

De inspectie heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd tegen onverantwoord gebruik van de onrustband of Zweedse band, met name in verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en ziekenhuizen. Het afgelopen jaar zijn daar zeven mensen door overleden en raakte er één ernstig gewond. Twee doden vielen in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Fixeren

Een wettelijk verbod op de Zweedse band is vooralsnog een brug te ver, zegt een woordvoerder van de IGZ in de Volkskrant. ‘In uitzonderlijke gevallen is het een noodzakelijk middel. Meestal echter niet. Er zijn instellingen die helemaal niet meer fixeren. Dat kan dus. Het moet in de ban worden gedaan, maar door het veld zelf.’

de Volkskrant

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.