Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Operaties veiliger met nieuwe checklist

Er is een nieuwe checklist ontwikkeld die operaties in ziekenhuizen veiliger moet maken. Ook verpleegkundigen moeten met zo'n checklist werken om incidenten te helpen voorkomen.
Operaties veiliger met nieuwe checklist

Dat meldt chirurge Marja Boermeester van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). De aanpak die zij voorstelt lijkt op de checklist die piloten langslopen voordat zij mogen vliegen.
 
Complicaties
De meeste complicaties bij chirurgische ingrepen zijn te voorkomen met een checklist met vragen. De veiligheidschecklist van Boermeester bevat ongeveer zestig vragen. Zorgverleners als verpleegkundigen, zaalarts, anesthesist en chirurg moeten de lijst op verschillende momenten tijdens het ziekenhuisverblijf, van binnenkomst tot ontslag, afvinken. In de OK gaat het soms om ogenschijnlijk banale vragen als 'welk been moet worden geopereerd?' Voor het verblijf op de verpleegzaal zijn er zo'n tien basale vragen over bijvoorbeeld medicatie.
 
Best practice
De checklist is getoetst tijdens het verblijf van 170 chirurgische patiënten in het AMC. Boermeester turfde 580 incidenten en afwijkingen van het optimale proces. Daarvan, concludeert ze achteraf, had meer dan 95 procent voorkomen kunnen worden met de checklist. De veiligheidsprocedure is het afgelopen jaar gefaseerd in het AMC ingevoerd. Vijf andere ziekenhuizen zijn er eveneens mee bezig. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil landelijke invoering en kwalificeert de lijst als ’best practice'.
 
Door: redactie Nursing
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.