Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Oproep tot vrijlating ontvoerde verpleegkundige

De Nederlandse afdeling van Médecins du Monde (MDM), Dokters van de Wereld, doet voor het eerst sinds de ontvoering van twee medewerkers in Ethiopië een oproep tot vrijlating.


In september werden een Nederlandse verpleegkundige en een Japanse arts in de regio Ogaden gekidnapt door vier gewapende mannen. De ontvoerde medewerkers zitten nog altijd vast. De ontvoerde verpleegkundige is de 27-jarige Willem Sools uit Eindhoven. Hij werkte voordat hij naar Ethopië ging als verpleegkundige in de flexpool van het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven. Medio augustus vertrok hij naar Ethiopië om voor Dokters van de Wereld te gaan werken.
 
Ontvoerd
Dokters van de Wereld vraagt aandacht voor de kidnap op het Museumplein in Amsterdam, waar momenteel de expositie '34 beelden tegen de vergetelheid' over vergeten crises in de wereld is te zien. Voor de tent staat een bord met de tekst: 'MDM roept op tot de vrijlating van de twee expats, ontvoerd op 22 september 2008 in Ethiopië'.

Somalische gevangenen
Volgens Barbara ten Kate, voorzitter van Dokters van de Wereld, eisen de ontvoerders dat de Ethiopische regering in ruil voor de vrijlating van de hulpverleners 350 Somalische gevangenen bevrijdt. De hulporganisatie kreeg op 10 oktober een videoboodschap. De beelden toonden de medewerkers, omringd door vier zwaar bewapende mannen.

Dokters van de Wereld
Dokters van de Wereld verleent medische en psychosociale hulp aan kwetsbare groepen overal ter wereld. De organisatie is twintig jaar werkzaam in Ethiopië en sinds juli 2007 ook in de regio Ogaden, ongeveer 80 kilometer vanaf de grens met Somalië. De hulpverleners ondersteunen kleine klinieken en trainen vroedvrouwen en gezondheidswerkers. De werkzaamheden in het gebied liggen momenteel stil vanwege de ontvoering.
Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.