Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Resultaten Sneller Beter vallen tegen

De doelstellingen van het programma Sneller Beter waren ‘te ambitieus’. Het onderzoek waarmee ziekenhuizen veiliger en efficiënter zouden moeten gaan werken is maar deels geslaagd. Dit concludeert onderzoeksinstituut Nivel.


Minister Ab Klink (Volksgezondheid) stuurde de evaluatie van het programma woensdag 20 november naar de Tweede Kamer.

Medicatiefouten
24 ziekenhuizen deden mee aan het programma 'Sneller Beter'. Het project werd in 2003 gestart om de veiligheid en efficiency binnen ziekenhuizen te verbeteren. De verwachting was dat in vier jaar tijd het aantal medicatiefouten en wondinfecties flink zou afnemen. De productiveit van operatiekamers zou flink stijgen en de ligduur zou aanzienlijk korter worden.

Betere score
Bij de projecten die zich richtten op medicatiefouten nam het aantal patiënten dat verkeerde medicijnen kreeg af van 49 naar 27 procent. Wondinfecties na operaties daalden van 4,7 naar 3,8 procent. Er werd een betere score verwacht.

Productiviteit
De operatiekamers slaagden er niet in om de productiviteit te verhogen. De tijd tussen het eerste bezoek aan een polikliniek tot het begin van de behandeling werd dertig dagen korter. De ligduur ging van 8,5 naar zeven dagen.

Extra motiverend
Cordula Wagner, programmaleider bij het NIVEL, stelt dat de doelstellingen dan wel ambitieus waren, maar dat dit is bedoeld om de deelnemende ziekenhuizen extra te motiveren. 'Sommige ziekenhuizen hebben de doelstellingen dan ook gemakkelijk gehaald, anderen hebben gewoon meer tijd nodig.'


Door: Redactie Nursing

Lees meer:
Ziekenhuizen sluiten programma Sneller Beter af

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.