Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Speciaal project moet meer tijd voor patiënten creëren

Meer tijd voor de directe patiëntenzorg en tegelijkertijd het professioneel verpleegkundig handelen verbeteren. Dat wil het UMC St Radboud bereiken met het project 'Tijd voor Zorg'.
Speciaal project moet meer tijd voor patiënten creëren

 

'Tijd voor Zorg' is een initiatief van het Landelijk Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en het LEVV. Binnen het UMC St Radboud is de verpleegafdeling Neurochirurgie Plastische en Reconstructieve chirurgie er onlangs mee gestart. Hiermee moeten de zorgprocessen op de verpleegafdeling zo geoptimaliseerd worden dat aanzienlijk meer tijd overblijft voor de directe patiëntenzorg. Voor de verpleegkundigen betekent dat dat er meer ruimte komt om te werken aan kwaliteitsverbetering. Hierdoor neemt de patiënttevredenheid toe en dat motiveert de verpleegkundigen ook weer.

Complexe zorg

Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen in de praktijk maar één derde van hun tijd besteden aan de directe patiëntenzorg en de overige tijd kwijt zijn aan bijkomende taken. Omdat de vraag naar zorg toeneemt en tegelijkertijd ook complexer wordt, dreigt een tekort aan personeel te ontstaan. Door het optimaliseren van de processen en door mensen en middelen beter op elkaar af te stemmen neemt, behalve de kwaliteit van de zorg, ook de productiviteit toe.


Aanmelden voor project
Deelnemende teams krijgen coaching en begeleiding om zèlf knelpunten op hun eigen afdeling te signaleren, op te lossen en zo de processen en zorg te verbeteren. Voor verpleegkundigen betekent dit ook dat zij beter toegerust zijn om hun professionele inbreng te verdedigen. In maart 2009 is er een voorlichtingsbijeenkomst voor ziekenhuizen die in een volgende tranche willen meedoen.

Aanmelden kan bij: het Landelijk Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en het LEVV.

Bon: LEVV
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.