Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN: blijf vaardigheden jaarlijks toetsen

De vaardigheden van verpleegkundigen zouden jaarlijks getoetst moeten worden. Een landelijk ontwikkelde toets kan het aantal medische missers terugdringen. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van V&VN.
V&VN: blijf vaardigheden jaarlijks toetsen

De woordvoerder zei dit in een reactie op een recent verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ. In dit rapport, Staat van de Gezondheidszorg ‘Risico’s van medische technologie onderschat’ concludeert de Inspectie dat zorginstellingen en zorgverleners zich veel te weinig bewust zijn van de risici's van medische apparatuur en hulpmiddelen.
 
Aansprakelijk
V&VN onderschrijft de stelling van de IGZ . De beroepsorganisatie vindt dat werkgevers in de zorg meer tijd en geld moeten investeren in de deskundigheid van verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. Ook benadrukt de beroepsorganisatie dat verpleegkundigen zelf óók risico's lopen. 'Wij willen de beroepsgroep waarschuwen dat zij verantwoordelijkheid dragen en dus ook aansprakelijk zijn als er incidenten optreden', zegt Monique Roedoe van V&VN. 'Nu hebben wij in Nederland niet zo'n claimcultuur als in bijvoorbeeld Amerika, maar je kunt aansprakelijk worden gesteld. Dat moeten verpleegkundigen zich wel realiseren.'
 
Patiëntveiligheid
De beroepsorganisatie hanteert daarom het credo 'Niet bekwaam, dan niet doen'. Roedoe: 'Neem dan je eigen verantwoordelijkheid en vraag om scholing. Natuurlijk is het niet eenvoudig om te zeggen: dit kan ik niet. Zeker als het druk is op de werkvloer. Maar verpleegkundigen moeten toch hun verantwoordelijkheid daarin nemen. Hoe moeilijk het ook is, blijf denken aan de risico's, voor de patiëntveiligheid maar ook voor jezelf.'
 
Verpleegtechnische handelingen
Op dit moment hanteren verpleeghuizen en andere zorginstellingen allemaal andere regels voor het (mogen) uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. De ene instelling eist van haar werknemers dat zij zes keer per jaar alle voorkomende handelingen uitvoeren, de andere vindt één keer genoeg.
Ook de manier waarop wordt getoetst, verschilt. Sommige instellingen houden naast een toets met praktische vaardigheden eveneens een mondelinge toets, waarbij werknemers naar hun theoretische kennis wordt gevraagd. Maar er zijn ook verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties die aan de bekwaamheid van werknemers nauwelijks de vinger aan de pols houden.
 
Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.