Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen hebben het zwaarste vak

Verpleegkundigen hebben samen met hun verzorgende collega's het zwaarste beroep in Nederland. Dit blijkt uit trendonderzoek over 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verpleegkundigen hebben het zwaarste vak


Patiënten aan- en uitkleden, wassen en tillen maakt het beroep van verpleegkundige fysiek zwaar . Door de combinatie met de hoge werkdruk hebben verpleegkundigen het zwaarste vak van Nederland. Daarnaast is het aantal mensen dat door één persoon verzorgd moet worden vaak groot, wat weer tijdsdruk en meerdere hoeveelheden werk als gevolg heeft.

Weinig aandacht
Uit onderzoek van TNO in opdracht van V&VN bleek een aantal maanden geleden ook dat werkdruk een van de grootste arbeidsrisico’s voor verpleegkundigen en verzorgenden is, in alle sectoren. Er is echter nog weinig aandacht voor maatregelen.

Dubbele belasting
Ruim een derde van de werkzame beroepsbevolking werkte in 2007 naar eigen zeggen onder een hoge werkdruk. Bijna één op de acht werkenden had met een combinatie van fysiek zwaar werk en een hoge werkdruk te maken. Zo’n dubbele belasting komt het vaakst voor bij de verzorgende beroepen, die daarmee de dus eerste plaats in de lijst bezetten.

V&VN
Door: Redactie Nursing

Verpleegkundige in top tien stoere beroepen 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.