Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis moet veiligheid patiëntgegevens garanderen

Ziekenhuizen moeten voor 1 februari laten weten hoe ze de veiligheid van patiëntgegevens garanderen. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

In 2010 moeten ze laten onderzoeken of ze aan de normen voldoen.
Daarmee reageert de minister op een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder twintig ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat het met de veiligheid van computersystemen van ziekenhuizen niet goed gesteld is.
 
Inlognaam en wachtwoord
Zo werken complete afdelingen met dezelfde inlognaam en wachtwoord. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij veel ziekenhuizen computerschermen vaak aan blijven staan. Als het personeel weg is, kan iemand anders het systeem in. Ook is geregeld onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging.
 
Campagne informatiebeveiliging
Minister Klink verwacht dat invoering van het elektronisch patiëntendossier zal zorgen voor extra aandacht voor informatiebeveiliging. De ziekenhuizen beginnen in ieder geval ook nog aan een bewustwordingscampagne.
PvdA en CDA in de Tweede Kamer wezen er ook al op dat de discipline van ziekenhuispersoneel beter kan. Volgens CDA-Kamerlid Janneke Schermers wordt te veel vertrouwd op de techniek, terwijl zowel bij elektronische als papieren dossiers het er om draait hoe het personeel ermee omgaat. Haar PvdA-collega Eelke van der Veen vindt dat het management hier meer werk van moet maken.

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.