Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen lekken patiëntgegevens

Ziekenhuizen in Zuid-Holland geven zonder controle medische dossiers aan mensen die ze niet kennen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Omroep West.
Ziekenhuizen lekken patiëntgegevens

 

Van de acht geteste grote ziekenhuizen in Zuid-Holland faxten er zes zonder problemen dossiers van patiënten aan een verslaggever.

Regionale ziekenhuizen

In nieuwsuitzendingen van Omroep West was te zien hoe een verslaggever zonder problemen medische dossiers loskreeg van de regionale ziekenhuizen LUMC Leiden, MCH Antoniushove Leidschendam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Bronovo in Den Haag, het Diaconessen in Leiden en het MCH Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Alleen het Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer weigerden de dossiers te verzenden zonder toestemming van de betreffende patient.

Medische dossiers

De journalist deed zich daartoe voor als medewerker van een ziekenhuis en vroeg naar medische dossiers van patiënten, waarvan hij vaak alleen naam en geboortedatum kende. Genoemde ziekenhuizen faxten, zonder nadere controle, de dossiers toe. Informatie over de ziektegeschiedenis, laboratoriumuitslagen, operatieverslagen, behandelingsprocessen, medicijngebruik en voorgeschreven medicatie lagen zo in een oogwenk op de redactieburelen.

EPD

Het gebruik - of misbruik - van patiëntendossiers en een mogelijke elektronische versie daarvan, het EPD , staan momenteel sterk ter discussie. Veel mensen zijn bang dat derden er mee aan de haal gaan. Uit het onderzoek van Omroep West blijkt nu dat het voor onbevoegden als verzekeringsmaatschappijen of werkgevers, heel eenvoudig is om medische gegevens te krijgen van bijvoorbeeld werknemers. Eerder berichtte Trouw al dat patiëntgegevens niet veilig zijn voor zorgverzekeraars.


College Bescherming Persoonsgegevens

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemt de slordigheden 'zeer zorgwekkend'  en ook de Inspectie voor Gezondheidzorg geeft in een reactie aan de situatie zeer belangwekkend te vinden. De organisaties komen morgenochtend met een gezamenlijk onderzoek naar buiten over de informatieveiligheid binnen ziekenhuizen.


Zorgkrant / Elsevier / Trouw
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    Hans Pop

    Ook mijn medische gegevens zijn op straat komen te liggen na een ingreep in het ziekenhuis en ik weet waar het lekt! Ik haal de onderste steen boven en een rechtzaak is onvoormijdelijk!

  • no-profile-image

    van dongen

    30 jaar geleden wisten de buren al van mijn ziekte gegevens dus er is niets veranderd. Mijn nieuwe verzekering wilde mij geen hogere aanvullende tandarts verzekering toestaan. Mijn werkgever wilde na een operatie die verkeerd ging mij niet meer terug in het arbeidscircuit. Lang leven het EPD dan wordt het nog makkelijker voor verzekeringen. Kunnen ze de bonussen nog hoger maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.