Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nederlanders: ‘Respect voor de zorg!’

Meer dan zes op de tien Nederlanders vinden dat de gezondheidszorg in Nederland onvoldoende wordt gewaardeerd. Vooral de lager betaalden, zoals verpleegkundigen, krijgen volgens hen onvoldoende credits voor hun werk.

Nederlanders: ‘Respect voor de zorg!’

Dit blijkt uit een enquête van Bureau Consumenten Onderzoek in opdracht van dagblad De Telegraaf. In het kader van hun manifestatie ‘Kerstgroet aan de zorg’ werden 1044 Nederlanders ondervraagd.

De gezondheidszorg wordt door 38% van de ondervraagden goed tot uitstekend genoemd, terwijl 51% een (ruime) voldoende geeft. Slechts 11% is ontevreden.

Verlengen
Opvallend is dat liefst 64% van de ondervraagden vindt dat de medische zorg niet alle middelen moet gebruiken om het leven van iemand eindeloos te verlengen.

Politiek
Meer dan driekwart van de Nederlanders stelt dat de politiek de zorgverleners beter op waarde moet inschatten. In de zorg ergeren zij zich het meest aan de hoge salarissen van bestuurders, de bezuinigingen op noodzakelijke hulp en de bureaucratie.
 
Lagerbetaalden
De toewijding van lagerbetaalden als verpleegkundigen, mantelzorgers en vrijwilligers wordt het meest gewaardeerd. Het minst tevreden zijn zij over de hoogbetaalde bestuurders.

Roeping
Van de ondervraagden vindt 80% dat de zorgverleners een roeping moeten hebben.

De Telegraaf
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Daphny

  Ik ben nu bijna afgestudeerd Hbo-verpleegkundige en wanneer ik mijn 'toekomstige' salaris vergelijk met het salaris van een andere net afgestudeerde Hbo'er, zie ik een groot verschil. Ik begrijp niet goed waarom verpleegkundigen zoveel minder salaris ontvangen dan hun collega Hbo'ers.

 • no-profile-image

  marianne rijnvos

  helemaal mee eens , werken en met hard en ziel is 1 maar waardering is nog steeds volgens romantische begrippen florence..... dan vind men het somber dat er geen mensen INSTAPPEN, en dan ook vaak nog theorie en praktijk niet afstemmen op elkaar wat opleiding betreft !![ALLES IS SAMEN GEVOEGD A % B & Z terwijl de intresse specefiek is vaak ] er is steeds meer fout in de zorg en waneer luisterd men naar de persoon op de werkvloer en MET werkelijke waardering AUB. !!!

 • no-profile-image

  Vincent van de Ploeg

  Helemaal met Ben eens....
  Als je ons salaris gaat vergelijken met andere beroepsgroepen, klopt er iets niet in Nederland. Ben zelf ook al geruime tijd verpleegkundige, en verhouding werkdruk, verantwoordelijkheid en salaris is volledig uit balans. Als iets ziek is, is dit het...

 • no-profile-image

  Ben Vledder

  In de bijna 40 jaar dat ik in de verpleging werk zie je bij regelmaat dit soort artikelen langs komen. Veel waardering door de bevolking, maar een beter salaris ho maar. Bij zowel de politiek als vakbond geen of te weinig gehoor. Geen wonder dat er niemand meer de verpleging in wil.

Of registreer je om te kunnen reageren.