Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Run op kalmeringspillen voor feestdagen

Gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen zijn voor de jaarwisseling massaal pillen aan het inslaan. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs apotheken verspreid door heel het land.
Run op kalmeringspillen voor feestdagen

De apothekersclub KNMP is niet verbaasd. 'Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit ging gebeuren', zegt woordvoerder Judith Bijloos.

Temazepam
Een groot deel van de veelal verslaafde slikkers moet vanaf 1 januari benzodiazepinen zoals oxazepam, temazepam en diazepam zelf betalen. Voor die datum proberen zij nog een extra recept vergoed te krijgen. 'Bijna alle gebruikers van die pillen doen dat', merkt Mirella Ovcina, medewerker bij Antonius Apotheek in Den Bosch.

Benzodiazepinen hamsteren
Apotheek Heeswijk-Dinther ziet dat de gebruikers geraffineerd te werk gaan. 'Ze zijn echt aan het hamsteren', zegt de Brabantse farmaceut. 'Sommigen komen al sinds begin november elke drie weken, in plaats van één keer per maand. Geef ze eens ongelijk, nu is het nog gratis.' Wettelijk gezien mag een apotheker voor maximaal een maand aan benzodiazepinen meegeven.

Verslaafd
Naar schatting slikken 1,8 miljoen Nederlanders benzodiazepinen. Daarvan zijn 500.000 tot 700.000 gebruikers verslaafd zijn.

AD
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.