Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Baby's met luchtwegklachten vaak naar huisarts

De helft van de kinderen jonger dan een jaar gaat naar de huisarts in verband met luchtwegklachten. De arts schrijft in 40 procent van de gevallen medicijnen voor terwijl de klachten meestal vanzelf overgaan.


Dit concludeert kinderarts in opleiding Brita Jong die 24 januari promoveert op dit onderwerp in Utrecht. In het onderzoek van De Jong blijkt de helft van de 1500 onderzochte kinderen naar de huisarts te gaan met klachten als hoesten of piepen. Volgens de Jong gaan buitenlandse moeders en moeders met een aanvullende verzekering eerder met hun kind naar de huisarts. Ook ouders van wie het kind op de crèche zit komen vaker, aldus de Jong. Ook blijken ouders eerder met een zoon dan met een dochter naar de huisarts te gaan.

Medicatie
Uit het onderzoek van De Jong blijkt verder dat 40 procent van de kinderen die bij de huisarts komt medicijnen krijgt voorgeschreven. Meestal antibiotica en/of een anti-astma medicijn. Ook hier beïnvloeden eigenschappen van kind, ouder en huisarts het voorschrijfgedrag. Jongens en kinderen die op een crèche zitten hebben een grote kans om een voorschrift te ontvangen. Het hebben van een moeder met hoge opleiding of oudere moeder vormt ook een verhoogd risico, aldus De Jong.


Redactie KraamSupport

Of registreer je om te kunnen reageren.