Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Belastingdienst dupeert zelfstandigen

De Belastingdienst stelt de afgifte van ondernemersverklaringen voor zelfstandigen in de zorgsector opnieuw uit. De aanvragen zullen in april worden beoordeeld.

Problemen
ZZP Nederland, de vereniging voor zelfstandigen zonder personeel, zegt dat de Belastingdienst daarmee veel zelfstandigen in de problemen brengt. “Geen opdrachtgever die ZZP’ers wil inhuren, omdat men bang is achteraf te worden geconfronteerd met een naheffingsaanslag voor belastingen en sociale lasten.”

Eisen
Om als zelfstandige verpleegkundige te mogen dien je te voldoen aan een drietal eisen. Je moet per jaar minimaal drie opdrachtgevers hebben. Je moet minimaal 1225 uur per jaar als zelfstandige werken. En je moet minimaal de helft van je uren aan je eigen zaak besteden. De laatste jaren was er veel onduidelijkheid over de opdrachtgevers. Zo is de Belastingdienst van mening dat bemiddelingsbureaus geen opdrachtgever zijn. Ook ondervonden zelfstandigen problemen met hun urenquotum, bijvoorbeeld als ze halverwege het jaar zijn gestart met hun ondernemingen.

Duidelijkheid
ZZP Nederland is van mening dat de VAR Verklaring herzien moet worden. “Duidelijkheid en een verlaging van het urencriterium zou een mooi begin zijn.”

Door: Redactie Nursing


Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.