Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dodelijke bijwerking antibioticum

Patiënten die het antibioticum Avelox (moxifloxacine) krijgen, lopen een risico op dodelijke bijwerkingen.

Dodelijke bijwerking antibioticum

In een brief aan duizenden Nederlandse artsen en apothekers kondigt geneesmiddelenfabrikant Bayer vandaag veiligheidsmaatregelen aan.

Longontsteking
Avelox wordt in tabletvorm jaarlijks aan tienduizenden patiënten in Nederland voorgeschreven, vooral bij longontstekingen. In ernstige gevallen wordt het middel per infuus toegediend. Het middel is sinds 2000 in Nederland op de markt.

Analyse
De fatale risico's kwamen aan het licht bij een veiligheidsanalyse die Bayer naar eigen zeggen jaarlijks uitvoert. In het buitenland werd in totaal bij dertien patiënten een verband gevonden tussen hun overlijden en het gebruik van Avelox.

Blaasvorming
Bij het grootste deel van de overledenen ontstond een fatale leverbeschadiging. Bij een kleiner aantal patiënten ontwikkelden zich blaasvormige huidreacties die uiteindelijk een dodelijke afloop hadden. In de brief dringt Bayer er bij Nederlandse artsen op aan dat zij alert moeten zijn op symptomen die wijzen op de ernstige bijwerkingen.


Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.