Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Jaarlijks vier miljoen doden door hartziekten

In Europa komen jaarlijks 4,3 miljoen mensen om het leven als gevolg van hart- en vaatziekten. In de landen van de Europese Unie sterven elk jaar twee miljoen mensen aan deze aandoening.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese Hartnetwerk (EHN). De kosten van hart- en vaatziekten bedragen voor de EU-economie 192 miljard euro per jaar. Ruim de helft (57 procent) daarvan betreft directe zorgkosten, een vijfde (21 procent) kosten door verlies aan productiviteit en 22 procent zijn kosten voor informele zorg, zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk.
Ruim 250 euro per persoon
Voor de aandoening is een bedrag van 129,1 miljard beschikbaar. De EHN-cijfers (uit 2006) laten grote verschillen tussen de lidstaten zien. Roemenië geeft per persoon 34 euro per jaar uit aan de gezondheidszorg voor mensen met hart- en vaatziekten. In Duitsland is dat 413 euro. In Nederland wordt jaarlijks 271 euro per persoon gespendeerd.
Voorkomen beter dan genezen
EHN, de koepel van hart- en vaatorganisaties in de EU, heeft de Europese Commissie opgeroepen om een strategie te ontwikkelen om de aandoening te voorkomen. 'In veel landen gebeurt nog maar weinig op het gebied van preventie', zegt directeur Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting. 'Via de EU probeert het Hartnetwerk die landen in beweging te brengen.' Volgens Stam zijn alleen in Nederland, Groot-Brittanië, Zweden en Ierland invloedrijke organisaties die op het gevaar van hart- en vaatziekten wijzen.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.