Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minder baby's met handicap door echo

Door de invoering begin 2006 van de 20-weken-echo voor alle zwangere vrouwen worden er steeds minder baby’s geboren met ernstige aandoeningen.
Minder baby's met handicap door echo

Vrouwen besluiten tegenwoordig vaker tot afbreking van de zwangerschap over te gaan nadat zeer ernstige aandoeningen bij de foetus zijn vastgesteld. Dat schrijft de Groningse kinderarts en jurist Eduard Verhagen in de Volkskrant. Verhagen is ook lid van de toetsingscommissie late zwangerschapsafbrekingen van de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Zwangerschappen afbreken
Harde cijfers heeft Verhagen nog niet. Hij baseert zich op zijn ervaringen in het Universitair Medisch Centrum Groningen. En op gesprekken met gynaecologen die volgens hem steeds vaker verzoeken krijgen om zwangerschappen af te breken als blijkt dat de foetus een afwijking heeft die ‘niet verenigbaar is met het leven’.
 
Hazelip
De 20-weken-echo screent op 29 afwijkingen zoals spina bifida, het ontbreken van armen en benen, ernstige hartafwijkingen en hazelip. Voor de invoering van de echo werd het aantal baby's van wie het leven actief werd beëindigd geschat op 15 tot 20 per jaar. De beweegredenen voor abortussen tot 24 weken worden nergens geregistreerd. In 2006 werden twee gevallen bekend van vrouwen die hun foetus lieten aborteren vanwege een hazelip.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.