Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw platform voor zorgvernieuwingen

Een nieuw platform moet vernieuwingen in de zorg een duwtje in de rug geven. Minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid lanceerden 7 februari het ZorgInnovatiePlatform (ZIP).
 

 
Naast het Innovatieplatform onder voorzitterschap van premier Jan Peter Balkenende komt er nu dus ook een platform dat vernieuwingen in de zorgsector een duwtje in de rug moet geven.
 
Losse initiatieven bundelen
Het ZorgInnovatiePlatform moet er onder meer voor zorgen dat nieuwe ideeën ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Het platform kan losse initiatieven bundelen en stimuleren dat de zorgsector ook meer openstaat voor nieuwe vindingen.
 
Strop
Geen overbodige luxe, stelden de bewindslieden die verwezen naar de Haagse zorginstelling Meavita, waar door tekorten 660 deeltijdmedewerkers in de thuiszorg moeten verdwijnen. De instelling schrijft dit toe aan een nieuwe wet die concurrentie in de thuiszorg aanwakkert, maar volgens Bussemaker heeft dat er niets mee te maken.
In haar ogen lijdt de organisatie een strop door het fiasco met een project waarbij klanten via hun televisie met de zorginstelling zouden kunnen communiceren. Maar zowel cliënten als medewerkers bleken niet op deze vorm van innovatie te zitten wachten.
 
Kosten halveren
Staatssecretaris Bussemaker wees erop dat bijvoorbeeld nieuwe methodes om valpartijen bij ouderen te voorkomen, niet alleen veel medische schade scheelt. Het bespaart ook nog eens een hoop geld. Nu kost dit 360 miljoen euro per jaar. Dit zou gehalveerd kunnen worden.
 
 
Lees meer:


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.