Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nurse practitioners geen oplossing huisartsentekort

Huisartspraktijken met praktijkondersteuners of nurse practioners zijn duurder dan praktijken zonder. Ze dragen ook niet bij aan de oplossing van het huisartsentekort.
Nurse practitioners geen oplossing huisartsentekort


Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Twente.

Geen invloed
Tegen de verwachting in heeft het inzetten van praktijkondersteuners (POH’ers) of nurse practitioners (NP’s) geen invloed op het aantal patiëntcontacten en het aantal ingeschreven patiënten van een huisartsenpraktijk. In praktijken met ondersteuners ligt het aantal ingeschreven patiënten per huisarts zelfs iets lager. Maar de gemiddelde loonkosten per patiënt zijn daar hoger dan bij een traditionele praktijk.

Coördinatie
Ook blijkt het takenpakket van de huisartsen door de inzet van POH’ers en NP’s maar in weinig te veranderen. Er komt minder arbeidscapaciteit vrij dan verwacht. Maar de inzet van ondersteuners kost wel extra coördinatietijd, wat ten koste gaat van de productie van de huisartsenpraktijk. Met een praktijkondersteuner wordt gemiddeld een half uur per week afgestemd en met een nurse practitioner een uur. Wel kan de inzet van praktijkondersteuning tot verbetering van de zorgkwaliteit en verruiming van het zorgaanbod leiden.

Prikkel
Door de huidige vergoedingen en subsidies voor ondersteuning missen huisartsenpraktijken-met-ondersteuning de prikkel om de productie te verhogen, zo stellen de onderzoekers. De Universiteit Twente onderzocht negen huisartsenpraktijken: twee huisartsenpraktijken met POH’ers, twee met POH’ers en een NP, en vijf met alleen praktijkassistenten.

Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.