Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderhandelingen cao ziekenhuizen gestart

De onderhandelingen voor de nieuwe cao ziekenhuizen zijn begonnen, waarbij werkgevers en vakbonden veel aandacht schenken aan levensfasebeleid.
Onderhandelingen cao ziekenhuizen gestart

Afgelopen dinsdag vond het eerste onderhandelingoverleg plaats tussen organisaties van werkgevers en werknemers in de ziekenhuissector. De gesprekken hebben zich vooral gericht op leeftijdsbewust personeelsbeleid en ouderenregelingen in de huidige cao.
 
Solidariteit
De NVZ wil bij de onderhandelingen afspraken maken over een nieuw levensfasebeleid, 'waarbij recht wordt gedaan aan solidariteit tussen de verschillende generaties'. Doel is dat medewerkers binnen alle levensfasen en tot op latere leeftijd gezond en prettig in ziekenhuizen kunnen werken. De NVZ wil het huidige ouderenbeleid herzien en de ruimte die hierdoor vrijvalt inzetten voor levensfasebeleid.
 
Rechten
Volgens NU'91 onderhandelaar Rolf de Wilde willen de bonden en de werkgevers in principe hetzelfde. 'Maar als we ouderenregelingen die nu onder de cao vallen naar het personeelsbeleid willen overhevelen, moet dit wel aan voorwaarden voldoen. ' ABVAKABO FNV -onderhandelaar Elise Merlijn noemt het levensfasebeleid 'een heikel punt.' 'In de huidige cao staan regelingen voor ouderen waardoor ze extra vrije tijd krijgen om te herstellen van het werk. Als we dit soort regelingen overhevelen naar de instellingen, is het nog maar de vraag of oudere werknemers hun rechten behouden.'
 


Redactie Nursing - Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.