Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Reclamespotje SP niet smakeloos

Het spotje van de SP over de thuiszorg kan door de beugel. Dat heeft de Reclame Code Commissie maandag bepaald, na drie klachten die over het filmpje waren ingediend.

Grenzen
Het tv-spotje met een bejaarde vrouw die zich uitkleedt, zoekt volgens de commissie de grenzen van de goede smaak en het fatsoen op, maar heeft die niet overschreden. Ook vindt zij het filmpje niet misleidend: de SP heeft duidelijk gemaakt dat mensen ook in de werkelijkheid vaak met steeds andere hulpverleners te maken krijgen.


Waardigheid
De boodschap van de oude vrouw in het spotje is dat ze zich net zo goed voor heel Nederland kan uitkleden als er door bezuinigingen in de zorg steeds een andere hulp op de stoep staat. De beelden zijn ontluisterend, vindt de Reclame Code Commissie, maar de vrouw wordt wel in haar waardigheid gelaten.

Overheidsbeleid
SP-Kamerlid Agnes Kant is blij met de uitspraak over de reclameboodschap, die overigens al niet meer op de televisie te zien is. "De Commissie heeft goed aangevoeld dat het filmpje kritiek levert op het overheidsbeleid en zeker niet kritisch is op de uitvoerenden. In Harlingen heb ik meegelopen met de thuiszorg. Deze mensen hebben hart voor de zaak en voelden zicht eerder gesterkt dan gekrenkt door het filmpje."

Fatsoensnormen
Bij andere partijen in de Tweede Kamer viel het filmpje slecht. CDA-Kamerlid Jan de Vries noemt het oordeel van de commissie teleurstellend. De fatsoensnormen die de commissie hanteert, deelt hij niet. Ook blijft De Vries erbij het spotje misleidend te vinden. Willem Kruithof, een van de klagers bij de Reclamecommissie, deelt deze kritiek op de uitspraak. Hij overweegt beroep aan te tekenen.


Door: Redactie Nursing


Lees ook:

 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.