Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Startsein voor landelijk veiligheidsprogramma

Verpleegkundigen, medisch specialisten en ziekenhuizen hebben op een startbijeenkomst in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam het Veiligheidsprogramma 'Voorkom schade, werk veilig' officieel gepresenteerd.

Doel van het programma is de potentieel vermijdbare schade in ziekenhuizen in 2012 te halveren. Het programma omvat tien thema's voor de verbetering van de veiligheid van ziekenhuiszorg en de invoering van een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) in Nederlandse ziekenhuizen.
 
Veilige zorg
Het Veiligheidsprogramma richt zich op halvering van de potentieel vermijdbare schade aan de hand van tien thema's, waaronder terugdringen van ziekenhuisinfecties, verminderen van en behandelen van sepsis (bloedvergiftiging), vroegtijdig herkennen van patiënten met bedreigde vitale functies en terugdringen van medicatiegerelateerde fouten (overdracht in het bijzonder). Het komende jaar wordt in het programma ook gewerkt aan het verder invoeren van het VMS in alle Nederlandse ziekenhuizen. Met een dergelijk systeem werken ziekenhuizen, verpleegkundigen en artsen op systematische wijze aan de aantoonbare verbetering van veiligheid en kwaliteit van zorg.
 
Invoering VMS
'Voorkom schade, werk veilig' brengt bestaande inspanningen samen. Medisch specialisten, verpleegkundigen en andere medewerkers in ziekenhuizen werken al geruime tijd aan verbetering van veiligheid en kwaliteit van ziekenhuiszorg. Vanaf vandaag kunnen ziekenhuizen zich aanmelden voor het veiligheidsprogramma. Ziekenhuizen kunnen daarbij rekenen op ondersteuning bij invoering van het VMS en bij uitwerking en uitvoering van de tien thema's voor verbetering van patiëntveiligheid.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.