Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige wast handen beter dan arts

Artsen gaan slordiger om met hygiëne dan verplegend personeel. Dat heeft Herre Kingma, oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gezegd in het AVRO Radio 1 programma 'Wat nu'.
Verpleegkundige wast handen beter dan arts

 
Volgens hem waren ziekenhuizen waren rond het jaar 1900 schoner en hygiënischer dan nu. Kingma vindt dat medisch personeel in ziekenhuizen tegenwoordig te weinig is gespitst op simpele zaken als regelmatig handen wassen.
 
Discipline
Het gaat volgens hem 'gewoon' om discipline. Personeelsleden moeten naar zijn mening bestaande regels en richtlijnen opvolgen. Door een goede hygiëne kunnen zelfs sterfgevallen worden voorkomen, aldus Kingma. Kingma is voorzitter van de Raad van Bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en hij was van 2000 tot 2006 inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
 
Medische missers
Per jaar komen naar schatting ongeveer 1700 patiënten om door vermijdbare fouten in de medische behandeling. Ziekenhuizen en inspectie hebben nieuwe afspraken gemaakt waardoor het aantal medische missers moet dalen. Volgens Kingma moeten de inspectie en ziekenhuizen via mediacampagnes veel meer ruchtbaarheid geven aan hun nieuwe aanpak.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.