Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige wil carrière maken

Verpleegkundigen willen zich verder ontwikkelen in hun vak. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.
Verpleegkundige wil carrière maken

 

Voor een aantal van hen is dit zo essentieel dat een gebrek aan loopbaanmogelijkheden de reden kan zijn om een andere baan te zoeken.

Uitstroom
Vooral op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen vinden loopbaanmogelijkheden belangrijk, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL, LEVV en V&VN. Ze geven aan dat betere loopbaanperspectieven hun beroep aantrekkelijker zouden maken. De komende jaren verwacht de zorg een toenemend tekort aan personeel. Een betere loopbaanontwikkeling lijkt een belangrijke voorwaarde om de uitstroom te beperken.

Master
Eén op de vijf verpleegkundigen is ronduit ontevreden over de loopbaanmogelijkheden, terwijl zij aangeven dit wel belangrijk te vinden. Op dit moment is VWS bezig om meer differentiatie te scheppen in bevoegdheden en bekwaamheden, waardoor meer carrièremogelijkheden zullen ontstaan. De komst van verpleegkundig specialisten met een Master is hiervan een voorbeeld.

Panel V&V

Voor het onderzoek zijn zevenhonderd verpleegkundigen en verzorgenden uit het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden gevraagd naar de aantrekkelijkheid van hun beroep. De verpleegkundigen werken in algemene ziekenhuizen, de psychiatrie, zorg voor verstandelijk gehandicapten en thuiszorg. De gemiddelde leeftijd is 43 jaar en 8% is man.


Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.