Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen melden elk vermoeden kindermishandeling

Verpleegkundigen van de Haagse ziekenhuizen Antoniushove en Westeinde doen sinds twee maanden melding van ieder geval waarbij zij kindermishandeling vermoeden. Door het zelfbedachte protocol is het aantal meldingen vertienvoudigd.

“Normaal gesproken deden wij alleen melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) als een kind letsel heeft waaruit mishandeling zou kunnen blijken”, zegt zorgmanager Frans de Voeght van Medisch Centrum Haaglanden (MCH), waarin de twee ziekenhuizen verenigd zijn. “Nu trekken wij ook aan de bel als de sociale omstandigheden zorgelijk zijn''.

Huiselijk geweld
Als voorbeeld noemt De Voeght huiselijk geweld. “Een moeder die door haar man wordt geslagen, of een ouder die een zelfmoordpoging doet: volgens het bestaande protocol is dat geen reden om het AMK te bellen. Maar wij zien wel reden om eens te onderzoeken hoe het met de kinderen in zo'n huishouden gaat.''

Altijd actie
In 2007 deden medewerkers van de spoedeisende hulp van het MCH ongeveer een keer per maand melding bij het AMK. Dit aantal is inmiddels gestegen naar tien. “Wij vertellen de ouders dat wij contact opnemen met het AMK. Het Meldpunt onderneemt altijd actie, na alle meldingen gaat er iemand van het AMK bij het gezin in kwestie langs'', zegt De Voeght.


Haagse regio
Het nieuwe protocol moet nog worden geëvalueerd. “Als blijkt dat er inderdaad meer aan de hand is in de gezinnen waar wij mishandeling vermoeden, dan wordt het protocol waarschijnlijk ook in andere ziekenhuizen in de Haagse regio ingevoerd'', aldus De Voeght.

Door: redactie Nursing


Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.