Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wachtlijsten allergiecentra enorm

Het kan zes maanden duren voordat patiënten in allergiecentra van ziekenhuizen worden behandeld.

Wachtlijsten allergiecentra enorm

Dat is donderdag gebleken uit onderzoek van RTL-Nieuws .


Helft allergisch

Het aantal mensen met één of meerdere allergieën groeit snel. Zo heeft 6 procent van de kinderen een voedselallergie en 20 tot 30 procent van de volwassenen last van een ademhalingsallergie. Volgens prognoses zal in 2010 de helft van de pasgeboren kinderen allergisch zijn. De meeste allergiepatiënten hebben vooral neus- en oogklachten, astma en eczeem.

Hygiënetheorie
De hygiënetheorie wordt algemeen gezien als de meest waarschijnlijke reden voor de sterke toename van allergieklachten. De frisse stadsmens komt nauwelijks meer in aanraking met ziekteverwekkers en heeft daarom een minder goede afweer tegen infecties. Op het platteland, waar de mensen nog met dieren omgaan, is het aantal mensen met allergische klachten niet meer dan een fractie van dat in de stad. Verder speelt bij de toename van klachten luchtverontreiniging en de kwaliteit van woningisolatie een rol.

Exotische vruchten
Ook steeds vaker ontwikkelen kinderen en volwassenen een overgevoeligheid voor exotische groenten, fruit en noten . Dit ontdekten allergiedeskundigen De Monchy van het UMC Groningen en Savelkoul van de Wageningen Universiteit en Research Centrum. Allergieën voor deze nieuwe producten in de supermarkt zijn nog moeilijk aan te tonen omdat er geen standaardtesten voor bestaan.

Door: redactie Nursing


Lees ook:

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.