Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Weinig aandacht voor spiritualiteit bij zorg

In de praktijk hebben weinig verpleegkundigen aandacht voor spiritualiteit, in tegenstelling tot wat ze tijdens de opleiding leren.

 
Verpleegkundigen in opleiding leren dat zij - naast zorg voor de ziekte - ook zorg moeten hebben voor de mens in zijn geheel. Dit omvat ook aandacht voor het spiritueel functioneren van de patiënt. In de praktijk is echter nog weinig aandacht voor spirituele zorg. Dat komt onder meer door een hiaat in het onderwijs, zo toont promovendus René van Leeuwen aan.
 
Effecten van scholing
Van Leeuwen onderzocht de rol van spiritualiteit in de gezondheidszorg en de effecten van scholing van verpleegkundigen op hun competentie voor het verlenen van spirituele zorg. Uit zijn onderzoek blijkt dat het ontbreekt aan systematische inbedding van spirituele zorg in het verpleegkundig zorgproces.
 
Persoonsgebonden
Hoeveel aandacht verpleegkundigen hebben voor de spirituele behoeften van hun patiënten, hangt af van persoonlijke factoren (leeftijd, werkervaring, eigen spiritualiteit), zo blijkt. Maar ook culturele en organisatiegebonden factoren zijn van invloed. In de opleiding tot verpleegkundige moet meer aandacht worden geschonken aan reflectieve vaardigheden, stelt Van leeuwen. Hierdoor leren studenten beter spirituele zorg te verlenen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kristjaan

    Ik was zeer verbaasd toen ik dit artikeltje las. Ik ben zelf werkzaam in de verpleging en vindt spiritualiteit een belangrijk onderdeel van ons werk als verpleegkundigen. Wellicht moeten verpleegkundigen meer openstaan voor spiritualiteit en er zich eens verder in verdiepen.
    Onlangs ben ik gestart met de opleiding tot oncologie-verpleegkundige en voor de eindopdracht ga ik kijken naar het inbedden van spiritualiteit in ons dagelijks handelen als verpleegkundigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.