Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

’s Nachts sterven er meer patiënten

Door lagere bezetting op de afdelingen sterven ’s nachts of in het weekend meer patiënten bij een hartstilstand.

’s Nachts sterven er meer patiënten

Dat schrijven Amerikaanse artsen in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association . Zeven jaar lang deden zij onderzoek in meer dan vijfhonderd ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

Etmaal
Patiënten die een hartstilstand krijgen, overleven dat meestal niet – ook niet als hun hart er in het ziekenhuis mee ophoudt. Eén op de drie patiënten leeft een etmaal na een hartstilstand nog, en maar ongeveer de helft van díe groep komt levend uit het ziekenhuis.

Enkele minuten
Cruciaal bij een hartstilstand is dat er binnen enkele minuten ingegrepen wordt met reanimatie, een defibrillator en medicatie. De kans op een goede afloop is, mede daarom, kleiner gedurende de nacht en in het weekend, zo blijkt in de Amerikaanse studie. Tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends overleefde vijftien procent tot het ontslag uit het ziekenhuis; overdag is dat twintig procent. Ook tussen overleving in het weekend en door de week bestaat verschil.

Hartmonitor
Patiënten lagen ’s nachts en in het weekend minder vaak aan de hartmonitor, en ook gebeurde het vaker dat niemand getuige was van de hartstilstand. Ook was de hartstilstand (die in fasen verloopt) bij ontdekking gemiddeld verder gevorderd. Dat zijn tekenen dat er minder snel gehandeld kon worden.

Ervaren personeel
Uit eerdere studies was al bekend dat ziekenhuispersoneel ’s nachts meer fouten maakt. Ook speelt volgens de onderzoekers mee dat er dan minder ervaren personeel aanwezig is, en dat er minder bezoek is dat een arts kan waarschuwen.

Door: Redactie Nursing


Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.