Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Abortus met medicijnen alternatief voor curettage'

Een abortus die met medicijnen wordt opgewekt, is een goed alternatief voor abortus via curettage.

De methode is juist geschikt in landen waar een taboe rust op het actief afbreken van zwangerschappen. Dat concluderen huisarts A. Boersma en gepensioneerd hoogleraar B. Meyboom-de Jong in een onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De werking
Het tweetal voerde het onderzoek uit in Curaçao. In de praktijk van Boersma konden enkele honderden vrouwen die abortus wilden, zelf kiezen welke methode de dokter moest gebruiken. Een meerderheid koos voor de medicijnen.
Bij 81 procent werkte de methode in één keer. Bij 11 procent was een tweede behandeling nodig. In totaal lukte de abortus via medicijnen bij 92 procent van de vrouwen. De overgebleven 8 procent moest alsnog een curettage ondergaan, waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen of geschraapt.

Taboe
Volgens de onderzoekers komen er veel tienerzwangerschappen voor, juist in landen waar abortus in de taboesfeer zit. Seksualiteit is er immers vaak ook een taboe, waardoor de overheid seksuele voorlichting niet aanmoedigt. De onderzoekers stellen dat het gemak waarmee de abortus via medicijnen kan worden uitgevoerd een groot pluspunt is.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.