Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Arts en verpleegkundige samen naar school

Om complexe ouderenzorg te kunnen bieden gaan verpleegkundigen en artsen samen naar school.

Arts en verpleegkundige samen naar school

In de ouderenzorg moet het welbevinden centraal staan. Dat vraagt om een andere samenwerking van verpleegkundigen en artsen, waarin zorg en behandeling beter zijn geïntegreerd. Zo schrijft verpleeghuisarts Tjomme de Graas in het nieuwste nummer van Medisch Contact. De zorgvraag neemt toe en wordt steeds complexer. Omdat ouderen langer zelfstandig willen wonen, moet meer zorg extramuraal worden geboden. Daarnaast groeit het aandeel van de chronische ziekten.


Verantwoordelijkheid
De Graas hanteert de begrippen ‘care complexity’ en ‘case complexity’. De verantwoordelijkheid voor de care complexity ligt bij verpleegkundig specialisten (nurse practitioners). Zij screenen de ouderen op kwetsbaarheid, beperkingen en welbevinden en monitoren dat. Ook het organiseren en bewaken van de meest optimale omstandigheden voor de zorg en de indicatiestelling behoren tot hun taak. De verantwoordelijkheid voor de case complexity is het taakgebied van de arts.

Opleidingshuis
Om goed te kunnen samenwerken in de ouderenzorg moeten verpleegkundigen en artsen ‘elkaars taal’ kunnen spreken. Een middel daarvoor is het opleidingshuis, dat nu in voorbereiding is. Daar krijgen verpleegkundigen en artsen een deels gezamenlijke scholing. Hierbij is veel aandacht voor samenwerken, communiceren, organiseren en maatschappelijk handelen. En het blijft niet alleen bij theorie, ook de praktijkstages worden hierop afgestemd.

Door: Redactie Nursing
Medisch Contact

Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.