Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Depressieve patiënt herstelt langzaam na beroerte

Patiënten met een depressie die een beroerte krijgen, hebben een grotere kans dat ze na ontslag uit het ziekenhuis worden opgenomen in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Nederlandse onderzoekers stellen dat in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Stroke. Ongeveer een derde van de patiënten heeft na de beroerte een depressie, waardoor onder meer het herstel langer duurt. Over de invloed van een depressie vóór een beroerte is echter weinig bekend.
Overleven
Volgens onderzoekers van NIVEL, het Trimbos Instituut, het Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit overleeft een op de vijf patiënten een beroerte niet. Van degenen die de beroerte overleven hebben - na ontslag uit het ziekenhuis - de patiënten met een depressie vooraf een bijna vijf keer grotere kans op opname in een verpleeghuis of andere instelling. Patiënten met andere psychiatrische aandoeningen en zonder psychische problemen kunnen na ontslag relatief vaker naar huis. In de duur van het ziekenhuisverblijf vonden de onderzoekers geen verschillen.

Drie groepen
De onderzoekers keken naar ziekenhuisverblijf en ontslag van drie groepen patiënten: 41 patiënten met depressie, 62 patiënten met een andere psychiatrische aandoening en 211 patiënten zonder psychiatrische problemen. Ze analyseerden hiervoor gegevens uit de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartsenpraktijk en gegevens uit ziekenhuizen.

Symptomen
'Het is mogelijk dat mensen zich door symptomen van depressie, zoals neerslachtigheid, minder motivatie, energie en concentratie, moeizamer en langzamer kunnen aanpassen aan de hersenschade door de beroerte', veronderstelt NIVEL-onderzoeker François Schellevis. 'Of dat ze afhankelijker zijn en blijven door de depressie. Het is ook mogelijk dat de gevolgen van de beroerte ernstiger zijn door de bestaande depressie. We weten het nog niet.'
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.