Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Genitale verminking nooit acceptabel

Zorgverleners werken niet mee aan vrouwelijke genitale verminking, noch bij minderjarigen, nog bij volwassenen.

Als zij ontdekken dat een vrouw is besneden zijn zij verplicht dit te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Als na beoordeling blijkt dat er sprake is van vrouwelijke genitale verminking bij een vrouw jonger dan 18 jaar zal de inspectie aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Dit staat in het bulletin 'Vrouwelijke genitale verminking'.

Strafbaar
Een zorgverlener die het vermoeden heeft dat een meisje mogelijk besneden gaat worden, moet de ouder(s) van het meisje op de strafbaarheid van deze ingreep wijzen.

Meldcode
De KNMG heeft een meldcode kindermishandeling opgesteld. Dat is het toetsingskader voor elke zorgverlener die het vermoeden heeft van een aanstaande vrouwelijke genitale verminking. Met de meldcode in de hand kan de zorgverlener een afweging maken of hij/zij het beroepsgeheim moet doorbreken en de voorgenomen verminking meldt bij het advies en meldpunt kindermishandeling (AMK). In het bulletin staat onder meer een uitleg over vrouwelijke genitale verminking, relevante wetgeving en relevante veldnormen.

Door: Redactie Nursing
IGZ


 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.