Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onvoldoende bewijs voor werking zelftesten

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben onvoldoende bewijs gevonden dat genetische zelftesten die via internet worden aangeboden, ook werken.

Volgens hen meten die niet de gezondheidsrisico's die ze zouden moeten voorspellen. Zij noemen de gezondheidsadviezen die bij de testen worden verschaft 'voorbarig en misleidend'.
 
Zelftesten onder de loep
De onderzoekers in Rotterdam publiceerden onlangs samen met collega's van het National Office of Public Health Genomics in Atlanta de resultaten in het tijdschrift American Journal of Human Genetics. Gezamenlijk namen zij, veelal kostbare, zelftesten van zeven fabrikanten onder de loep. Deze fabrikanten koppelen aan de uitkomsten van een dergelijk medisch onderzoekje leefstijl- en voedingsadviezen. Geregeld proberen ze daarbij producten als voedingssupplementen te verkopen.
 
Test meet andere ziekte dan bedoeld
De onderzochte testen zouden in totaal 56 genen moeten meten die van invloed zijn op het ontstaan van ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en osteoporose. Volgens de onderzoekers bleken 24 genen niet voor te komen. De overige 32 genen kunnen niet worden gebruikt voor het voorspellen van een ziektebeeld, omdat de relatie met de ziekte te gering is, concludeerden zij. Soms meet de test een andere ziekte dan bedoeld.
Deze kritiek staat niet op zich. Eerder waarschuwde onder meer KWF Kankerbestrijding voor doe-het-zelftesten. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) kondigde een keurmerk aan. Ondanks dit zijn de zelftesten populair. Veel nieuwe proefjes zijn in de maak.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.