Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Studenten naar Afrika krijgen PEP-pakket

Studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven die op stage gaan naar Afrika, krijgen uit voorzorg voor mogelijk hiv-besmetting, het zogeheten ‘Post Expositie Pakket’ mee.

 
Han Blaakman is coördinator buitenlandstages en docent bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde. ‘Jaarlijks gaan er tachtig tot negentig studenten van onze hogeschool op stage naar het buitenland. Zo’n dertig van hen gaan ook naar landen in Afrika waar het HIV-virus wijd verbreid is en waarmee ze – gezien hun verpleegkundige activiteiten – eerder dan gemiddeld in aanraking kunnen komen. Zeker ook omdat ze er ruim twintig weken onafgebroken stage lopen.’ Hij voelde er zich niet prettig bij zijn studenten onbeschermd naar die landen te laten vertrekken.
 
Recept voor pakket
Vijf studenten kregen de opdracht te onderzoeken wat er allemaal geregeld moest worden om collega-studenten op een verantwoorde wijze naar HIV-gevaarlijke landen op stage te laten gaan. In AIDS-gespecialiseerde artsen van het Catharinaziekenhuis wilden graag meedenken. Blaakman: ‘We hebben in goed overleg bereikt dat die artsen nu een recept uitschrijven voor een pakket geneesmiddelen dat iemand kan meenemen op stage. We zijn hier heel blij mee, want normaal wordt zo’n recept pas uitgeschreven als iemand al besmet is, ter behandeling dus. Met dat recept kan de student aankloppen bij een Eindhovense apotheek die een pakket medicijnen verstrekt. 
 
Niet vergoed
Het pakket bestaat uit een aantal pillen die toereikend zijn om bij besmetting de eerste tien dagen adequaat aan te pakken. De pillen kosten € 350,- en het bedrag wordt vooralsnog niet vergoed door een ziektenkostenverzekeraar, omdat het uit voorzorg wordt voorgeschreven en niet voor behandeling. ‘De student moet het dus eigenlijk zelf betalen, maar gelukkig heeft onze directie besloten de kosten voor die dertig studenten te betalen.'
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.