Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMCG onderzoekt TomTom voor slechtzienden

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is een onderzoek gestart naar het Groningen Indoor Route Informatie Systeem (GIRIS), een ‘TomTom’-systeem geschikt voor gebruik in openbare gebouwen. Het systeem geeft blinden en slechtzienden gesproken aanwijzingen over de te volgen route.

Het doel is om te bezien of dit systeem geschikt is om blinden en slechtzienden zelfstandig de plaats van bestemming in het UMCG te laten bereiken. Het onderzoek zal twee jaar duren.
 
Aanwijzingen
In het UMCG is GIRIS inmiddels geïnstalleerd. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een ontvanger uitgereikt. Hiermee wordt de gebruiker via gesproken aanwijzingen naar de plek van bestemming geleid. GIRIS geeft twee soorten informatie. Er zijn routeaanwijzingen, die nodig zijn om de bestemming te bereiken, zoals linksaf, rechtsaf, en eventueel meer details over de te volgen route. Verder geeft GIRIS omgevingsinformatie:
bijvoorbeeld over de poliklinieken, winkels of toiletten die iemand passeert.
 
Doelen
Het onderzoek moet uitwijzen met welke informatie blinde of slechtziende mensen het beste de weg weten te vinden. Ook wordt onderzocht met welke informatie ze zich de gelopen route het beste kunnen herinneren.
 
Ontwikkeld door
GIRIS is ontwikkeld door de afdeling Oogheelkunde van het UMCG en het bedrijf Guide ID. Op dit moment is het alleen geïnstalleerd in het UMCG. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal het systeem ook in andere openbare gebouwen gebruikt gaan worden.
 
Voor belangstellenden
ensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan het onderzoek kunnen zich melden bij de afdeling Oogheelkunde van het UMCG of via mailadres e.m.havik@ohk.umcg.nl.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.