Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Veel mis met medicijngebruik ouderen

Er gaat veel mis met het medicijngebruik van oudere mensen. Bij vrijwel iedereen valt wel iets te verbeteren, zo heeft apotheker Wilma Denneboom van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen ontdekt.

 
Problemen
Ten eerste keek ze naar de problemen bij het praktische gebruik van medicijnen. Tevens bracht ze in kaart wat er wordt voorgeschreven voor ouderen en in hoeverre dit verbeterd kan worden. Het blijkt dat bij praktisch elke oudere aandachtspunten zijn wat betreft de voorschriften voor medicijngebruik. Tweederde van de geïnterviewde ouderen ervaart problemen bij medicijngebruik. Zij vond dat veel mensen op eigen gezag beslissen minder dan de voorgeschreven dosering te gebruiken.
 
Risico's
Ook krijgen veel ouderen medicijnen die ze eigenlijk niet gecombineerd mogen innemen. Daarnaast ontbreken nogal eens extra pilletjes, die de werking van andere geneesmiddelen zouden kunnen verbeteren.
 
Medicatieveiligheid
Denneboom deed daarnaast ook onderzoek om de medicatieveiligheid voor ouderen te verbeteren. Ze onderzocht hiervoor het proces van ‘medicatie review’, een periodieke screening van de complete farmacotherapie.
 
 
 
Lees ook:

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.