Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Virus doodt hersentumoren

Onderzoekers van de Universiteit van Yale hebben een virus ontdekt dat niet alleen tumorcellen in de hersenen doodt, maar ook de gezonde cellen met rust laat.

 

Hondsdolheidsvirus
Het VSV-virus is een – door de onderzoekers geconstrueerd – virus wat nog het meeste wegheeft van rabiës (het hondsdolheidvirus). Na injectie in een bloedvat verspreidt VSV zich naar het gebied waar de tumor zich bevindt. Daar wordt een aantal tumorcellen geïnfecteerd. De geïnfecteerde tumorcellen gaan steeds meer VSV-virus produceren, waardoor zij uiteindelijk zelf het loodje leggen. Het geproduceerde VSV komt vrij als de tumorcellen dood gaan en kan dan weer nieuwe tumorcellen infecteren.
Drie dagen na toediening van dit virus was (bijna) de gehele tumor geïnfecteerd. De tumorcellen waren of dood of in een stadium van doodgaan.
 
Gedode cellen vervangen
Mensen met een hersentumor sterven meestal binnen enkele maanden omdat er geen effectieve behandeling is. Met de huidige technieken kunnen namelijk meestal niet alle tumorcellen in één keer verwijderd worden. Dit geeft de tumor de tijd en mogelijkheid om de gedode cellen te vervangen en te groeien. Met de vondst van het zogeheten VSV-virus lijkt hier verandering in te komen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.