Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis Amstelland wast zonder water

Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland wast Ziekenhuis Amstelland al haar patiënten sinds februari zonder water. Het alternatief is wassen met wasdoekjes.
Ziekenhuis Amstelland wast zonder water

Snel, hygiënisch en minder vermoeiend voor de patiënt. Geen gesleep meer met waskommen. ‘Het ei van Columbus’, vindt René Verkade, manager Interne Beneden. ‘Los van het feit dat het voor de patiënt een stuk comfortabeler is, is het ook voor de verpleging minder belastend. Maar wat vooral ook speelt is de tijdswinst. Als je met water en zeep wast, doe je alle handelingen drie keer: wassen, spoelen, afdrogen en soms ook nog een lotion aanbrengen. Met deze doekjes doe je alles in één handeling. Ook de waskommen hoeven niet meer te worden schoongemaakt.’
 
Patiënt ook tevreden
Ook de patiënt ervaart het comfort van de wasdoekjes. Uit een tevredenheidsmeting, die na introductie van het nieuwe wassysteem werd uitgevoerd, bleek dat patiënten het minder vermoeiend vinden. Bovendien voelt men zich ook echt schoon en fris. De doekjes zijn pH neutraal. ‘Als we de kosten echt op een rijtje zetten, dan zien we een besparing van € 3,71. per patiënt.’ Aldus een enthousiaste manager.
 
Douchen nog altijd fijn
Een pakket wasdoekjes bestaat uit acht doekjes. Deze worden in de magnetron opgewarmd. Koud wassen kan natuurlijk ook, maar daar kiezen de meesten niet voor. De verzorgende gebruikt één wasdoekje per lichaamsdeel. Jodium, zinkzalf en (oud)bloed worden gemakkelijk verwijderd. Door de speciale samenstelling en structuur van het doekje wordt het vuil opgenomen en blijft een verzorgende lotion achter op de huid. Natuurlijk weegt dit alles niet op tegen een heerlijke douche. Dus wie zich zelf kán wassen, kiest natuurlijk hiervoor.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.