Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Belgische verpleegkundigen gaan staken

Het verpleegkundig personeel van ziekenhuizen, rusthuizen en thuisverpleging wil op 30 april het werk neerleggen. De aankondiging leidt tot grote onrust.
 

De verpleegkundigen gaan op 30 april betogen tegen de grote personeelsschaarste en verhoogde werkdruk in de sector. Die dag valt in België net voor het lange weekend van 1 mei, een periode waarin veel instellingen vier opeenvolgende dagen zondagsdiensten draaien.

 
Behandelingsprogramma’s
Deze periode verlengen met een vijfde zondag zou voor heel wat afdelingen en behandelingsprogramma’s onhaalbaar zijn, zo laat het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) weten. Zij denkt daarbij aan bijvoorbeeld nierdialyse, semi-urgente chirurgische ingrepen en chemo- en radiotherapie. En Daniël Devos van de koepel van christelijke ziekenhuizen noemt een staking zelfs ‘een ramp voor patiënten’.
 
Overtrokken
Vakbondsleider Mark Sellesbach van de christelijke bond LBC noemt de reacties overtrokken: ‘We dienden alleen een stakingsaanzegging in om te kunnen betogen. In alle ziekenhuizen worden afspraken gemaakt over wie gemist kan worden en wie niet. De patiënten zullen nauwelijks hinder ondervinden.’
 
Door: Redactie Nursing
De Morgen
 
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.